Menu

Banden vervangen

Wanneer moet u uw banden vervangen?

Banden vervangenRegelmatig gecontroleerde banden gaan langer mee. Het is daarom een goed idee om uw banden wekelijks te controleren op profieldiepte, algemene staat, bandenspanning, schade van de zijwanden en tekenen van onregelmatige slijtage. Heeft u enige twijfels? Kom gerust eens langs bij CarProf AutoTotaal in Ede en wij controleren gratis de staat van uw banden. Wij hebben een grote diversiteit aan merken, vormen en maten. Laat u door één van onze specialisten informeren wat de beste keuze is voor uw auto. Hierbij adviseren wij u over de beste prijs-kwaliteitsverhoudingen, onderhoud, rijprestaties en zuinigheid.

Afspraak maken

Redenen om uw banden te vervangen

1. Een lekke band
Moderne banden zijn zeer sterk en kunnen vrijwel alles aan. Toch kan een band lek raken. Wij controleren de band na een lek op verborgen gebreken. Veiligheidsprocedures wanneer u lek rijdt:

  • Neem altijd uw veiligheid en die van uw passagiers in acht, ga naar de kant van de weg en stop op een veilige plaats;
  • Trek de handrem aan;
  • Zet de auto in de laagste versnelling en zet de motor uit;
  • Zet de knipperlichten aan;
  • Draag een gele veiligheidsvest;
  • Plaats een gevarendriehoek langs de weg 100 meter achter de auto.

2. Wanneer uw banden versleten zijn tot aan de wettelijke slijtagegrens
Op de schouder van een band zitten de slijtage-indicatoren of in elk van de hoofdgroef van het loopvlak. Deze indicatoren zijn kleine verhogingen in de hoofdprofielgroeven.

Als het oppervlak van het loopvlak gelijk is met deze verhogingen, is de profieldiepte waarschijnlijk zeer dicht bij de wettelijke grenswaarde van 1,6 mm. Of eronder! CarProf AutoTotaal raadt u ten zeerste aan om uw banden te vervangen voordat deze grenswaarde is bereikt. De banden zijn misschien niet veilig genoeg meer en in wettelijke overtreding.

Zelfs als de resterende profieldiepte meer is dan 1,6 mm moet u uw snelheid en rijstijl aanpassen aan de externe omstandigheden, vooral op nat wegdek. Winterbanden hebben een teken in de vorm van een sneeuwvlokje om de plaats van extra sneeuwslijtage-indicatoren aan te geven. Deze indicatoren zijn 4 mm hoog. Voor optimale grip op sneeuw, zowel bij remmen als bij optrekken.

3. Als uw band tekenen van veroudering vertoont
Banden hebben geen voorspelbare houdbaarheid. Het doet er niet toe wanneer ze werden gemaakt. Ze verouderen zelfs wanneer ze niet of maar af en toe worden gebruikt. De houdbaarheid van banden wordt door vele factoren beïnvloed, zoals temperatuur, onderhoud, opslagomstandigheden en gebruik, belasting, snelheid, spanning, alsook rijstijl. Deze factoren hebben een belangrijke invloed op de verwachte houdbaarheid van uw banden.

4. Als u abnormale slijtage opmerkt
Abnormale ongelijke bandenslijtage – plaatselijk, in het midden, aan de randen – wijzen vaak op een mechanisch probleem, zoals verkeerde wieluitlijning, of een probleem met de balancering, ophanging of transmissie. Het kan ook dat u met de verkeerde bandenspanning rijdt. Merkt u abnormale slijtage op, neem dan contact op met ons op via telefoonnummer 0318 – 437 379 of maak online een afspraak.

Veel voorkomende oorzaken van abnormale bandenslijtage

  • Slijtage aan een kant: een niet gebalanceerd of niet uitgelijnd wiel.
  • Slijtage aan beide kanten: te lage bandenspanning.
  • Slijtage in het midden van het loopvlak: te hoge bandenspanning.

Wisselen en stallen van uw winter- en zomerbanden

CarProf AutoTotaal verzorgt niet alleen reparaties en nieuwe banden. Bij ons kunt u ook uw winter of zomerbanden laten wisselen en natuurlijk stallen. Hierdoor neemt de extra set banden geen onnodige ruimte bij u thuis in beslag. Daarnaast blijven de banden bij onze speciale bandenopslag goed geconditioneerd en worden uw banden op afspraak door een specialist gecontroleerd en verwisseld.

Afspraak maken